Dravci, sovy a člověk (3. 2. 2014)

Publikováno: 18.2.2014 Autor(ka): Josef Bárta

Dne 3. 2. se v tělocvičně naší ZŠ uskutečnil přírodovědný program s ukázkou živých ptáků. Vedle žáků 7. ročníku se ho zúčastnily též děti ze 4. ročníku. Že se jednalo o velmi zajímavou hodinu, o tom svědčí vypravování dětí ze 4. A. Tomáš Růžička napsal:

Pondělní vyučování přírodovědy jsme si zpříjemnili přednáškou o dravých ptácích a sovách.

Sešli jsme se v tělocvičně, kde byly umístěny klece s několika druhy ptáků. Nejvíce mě zaujal orel bělohlavý, který ač byl mládětem, byl největší ze všech přítomných dravců. Na vlastní oči jsem viděl i krkavce obecného, kterého jsem znal zatím jen z pohádek. Dozvěděl jsem se, že sova, která je označována za symbol moudrosti, vůbec chytrá není. Seznámili jsme se i s výrem velkým, výrem menším a poštolkou obecnou. Z této hodiny jsem si odnesl spoustu poznatků a zajímavostí, které v učebnici nenajdu.

Veronika Pollaková ocenila rovněž zajímavý výklad chovatele a ukázku letu ptáků:

V pondělí k nám do školy přijel chovatel z Jižních Čech, který přivezl 6 dravců, 3 sovy, ale i fretku. O každém z nich nám něco řekl, například: odkud pochází, jak se jmenují, ale také způsob lovu a jejich chování. Vybrané druhy nám chovatel předvedl při volném letu po tělocvičně nad námi. Nejen paní učitelky ale i my žáci jsme si mohli vyzkoušet, jaké to je, držet dravce nebo sovu na ruce. „Práce se zvířaty je velmi zajímavá, ale občas i nebezpečná“, řekl nám chovatel. Byl to velký zážitek pro všechny.

K oběma žákům se připojuji, neboť tento program byl jedním z nejkrásnějších, které jsme v tomto školním roce zažili.

Mgr. Marie Pechová, učitelka ZŠ Zdice